אודות התערוכה
ברוכים הבאים לתערוכת 'נשואות לעתיד', תערוכה מיוחדת ביוזמת ארגון 'מבוי סתום' בשיתוף 'קולך' ו'סטודיו משלך' שנועדה לשתף את הציבור בסוגיית העגונות בדרך חדשה.
יצירות האמנות לא נועדו לצפייה בלבד; הן הזמנה לשיח. הן משקפות את חוויית האישה הפרטית, סבלה,
אומץ לבה וקולה. בנוסף לכך, הן גם הצהרה אמנותית על עוולה לאומית וביטוי של אמונה ביכולתנו ליצור עולם
טוב יותר.
אנו מזמינות אתכם להתבונן, להרגיש ולהרהר. אנו מקוות כי מה שתראו כאן יישאר אתכם וייחקק בלבכם,
ויהפוך לנקודת התחלה למחויבות מחודשת של כולנו לסייע לנשים העגונות ומסורבות הגט, לתקן את אי
השוויון הנורא הזה וליצור עולם ללא עגונות.
תודה רבה שהצטרפתם אלינו.
קיילי איזמן-ליפשיץ - יו"ר מבוי סתום
התערוכה נפתחה בתיאטרון ירושלים בחודש מארס 2023, לרגל יום העגונה בתענית אסתר ולרגל יום האישה הבין־לאומי, החלים השנה בסמיכות זה לזה. מכאן היא תנדוד במהלך השנה לחללים נוספים ברחבי הארץ. הבחירה לפתוח את המסע של תערוכה נודדת זו בבניין התיאטרון, שאינו חלל מוזיאלי קלאסי, נובעת מהרצון להציף את הנושא ולקבעו במרחב הפתוח לציבור הרחב, מתוך תפיסה שלאמנות יכול להיות חלק ממשי ביצירת סדר יום ציבורי בסוגיות חברתיות ומוסריות. הקריאה, היוצאת דווקא מירושלים, עיר הנביאים ובירת ישראל, להישיר מבט לנשים בחברה שכבולות לבני זוגן ללא יכולת להשתחרר מהם - מכוונת לשינוי שחייב להתחולל לא רק כמכלול של מקרים פרטיים אלא גם במערכות הגדולות, של בתי הדין ובית המחוקקים.
על פי ההלכה היהודית, 'עגונה' היא אישה השרויה במצב של אי־ודאות באשר למצבה האישי: בעלה נעדר, הפך צמח או מסרב לתת לה גט ואין ביכולתה להשיג חירות אישית. מצב טרגי זה מועצם במדינת ישראל, בשל החיבור בין דת למדינה וההשלכות האזרחיות הנגזרות מהדין הדתי. ואולם, נושא סרבנות הגט רלוונטי לא רק לעולם הדתי אלא גם לסוגיות רחבות יותר של אי־שוויון מגדרי, ושל יחסי כוחות. עבודות האמנות חושפות טפח מתחושת העוול המתרחש בשם ההלכה והחוק, ומעוררות את הצופה להרהר אחר הדרכים שבהן אפשר לפעול ליצירת חברה שוויונית וצודקת יותר ולחובתנו שלא להסיט את המבט
עיני הנשים נשואות לעתיד טוב יותר, שבו תיכון חברת צדק וחסד. כל אחת מהאמניות נפגשה במהלך היצירה עם אישה הכלואה בזוגיות, מסורבת גט או עגונה, ויצרה את עבודתה מתוך ההדהוד הפרטי של המקרה בתוכה, ומתוך התייחסותה הכוללת לסוגיה. הפרשנות האמנותית מעניקה נקודת מבט ייחודית הנוצרת בפיסול, ציור ומיצבים בטכניקה מעורבת. היצירות שנוצרו או חודשו במיוחד לרגל התערוכה ומוצגות בה לראשונה, מביאות את סיפורן של הנשים ומשמיעות את קולן המושתק בדרך כלל. בכך יוצרות האמניות שחברו לתערוכה זו קהילה הקוראת לנו כחברה להביא לביטול העוולה ולתיקון בעולם.
אמניות פוגשות נשים כלואות בנישואיהן- סולדריות נשית מעצימה
סרבנות גט היא תופעה חברתית קשה וחמורה המונעת מנשים את החירות לשקם את חייהן, להוליד ילדים, לחיות בביטחון ובשלווה. כעובדת סוציאלית המלווה נשים מסורבות גט ועגונות, אני רואה את ההשפעות הרגשיות והנפשיות של מצב זה על הנשים, אשר נאלצות לנהל מאבק על החופש שלהן. הגבלת החירות היא פגיעה כה קשה, עד שלעתים גם לאחר קבלת הגט המיוחל, יש לה עדיין השפעות על האישה ועל ילדיה.
בתערוכה זו ביקשנו לחבר בין החוויה הפרטית של הנשים לבין שפה אמנותית שמטבעה נוטה להיות אוניברסלית ונוגעת במכנה רחב. במסגרת ההכנות לתערוכה נפגשה כל אמנית עם אישה מסורבת גט או עגונה, לצורך היכרות מעמיקה ואישית עם הסוגיה הכואבת. מעבר להבנת הקושי, המפגשים נתנו לאמניות הזדמנות להבין מקרוב תחושות, רגשות ואת נקודת מבטה של אישה שהחופש שלה נלקח.
כל סיפור הוא שונה וכל אישה היא ייחודית, אבל בכל הסיפורים שזור חוט מקשר של כעס, תסכול וחוסר אונים מול מצב אבסורדי, שבו אישה נשארת כלואה בנישואין שהיא איננה רוצה בהם, ועליה לנהל מאבק עיקש מול הבעל ומול בית הדין כדי לצאת מהם. גם סיפורים עם 'סוף טוב', שבסופם מתקבל גט, לא יכולים להחזיר לאישה את השנים האבודות, את הבדידות וחוסר האונים ואת המחיר הנפשי והכספי שהיא נאלצה לשלם.
המפגשים בין האמניות לנשים מסורבות הגט היו מרגשים ועוצמתיים. הם נתנו לכל אישה במה וקול ואף תוקף לסיפור שלה. כל אמנית התחברה לסיפור דרך אפיזודות שבהן משהו הדהד לחייה שלה: חוסר צדק, עוול, אי שוויון. חיבור זה הביא לכך שכל מפגש הסתיים בתחושה אחווה, הזדהות וסולידרית נשית. מכלול המפגשים של כלל הנשים השותפות לתהליך, מסורבות הגט והאמניות כאחת, יצר יחד תמונה הגדולה מסך חלקיה, מארג של כוח הקורא תיגר על המצב הקיים ויוצר קריאה משותפת לשינוי.
עו"ס תמי גרוס - מפיקת התערוכה וסמנכ"לית מבוי סתום
קרדיטים ותודות
אוצרת התערוכה: נורית יעקבס ינון
יוזמות התערוכה: קיילי איזמן ליפשיץ, יו"ר מבוי סתום, עו"ד אורית להב, מנכ"לית 'מבוי סתום'
מפיקה: תמי גרוס, מנהלת פיתוח ואסטרטגיה ב'מבוי סתום'
צילום ועיבוד תמונה: יאיר מדינה, הדפס אמנותי ירושלים
עיצוב גרפי: סטודיו אירית הראל
עריכה ותרגום: הדס אחיטוב וג'רמי קוטנר, 'במילים אחרות'
הפקת הקטלוג: הדפס אמנותי ירושלים
אנו מבקשות להודות לכל מי שסייעו:
ארגון 'מבוי סתום' - יו"ר ועד המנהל, קיילי אייזמן ליפשיץ; ועד המנהל, ליאורה בארי ומיכל ולר; מנהלת הדיגיטל, יהב אלבק; מנהלת המשרד, יקירה אברך; מנהלת קשרי קהילה, דנה גביש.
אקטיביסטיות ומסורבות גט - יפית גבאי, דניאלה הומינר גמליאל, יפעת חיים, איילת בוקר, ליאורה הנשל, מיטל אביטל, רינה לורקיס, י"פ, ק"ב, מ"ר, חוה עקיבא.
יו"ר הוועדה למעמד האישה, חה"כ פנינה תמנו־שטה; אוצרת התיאטרון, ד"ר בת שבע איידה; אוצרת הכנסת, שרון סופר
תודה מיוחדת: ציפי מזרחי, מנהלת 'סטודיו משלך'; שרון בריק דשן ועינת ברזילי, מארגון 'קולך'